lauantai 12. toukokuuta 2012

Tuoksuhernettä hääkimppuun



Tuoksuherne (lathyrus odoratus) – Tuoksuherne on yksivuotinen, köynnöstävä kasvi, jonka alkuperä on Italiassa. Sen alkuperäinen väri on violetti. Nykyiset suurikukkaiset lajikkeet voivat olla valkeita, kermanvärisiä, vaalean tai tummanpunaisia, oransseja, lohenpunaisia, sinisiä, liloja tai purppuranpunaisia. Ostettaessa tulisi kukinnon ensimmäisen kukan olla avautunut ja muiden vielä nupulla. 

Tuoksuhernettä käytetään kimpuissa usein pikkuruusujen ja harsokukan kanssa, kukka-asetelmissa tai yksinään sirona kimppuna. Nimensä mukaisesti kukissa on voimakas tuoksu. (Lähde)

Saatavuus: kesäkuusta elokuuhun



Haluaisin omaan hääkimppuuni ainakin tuoksuherneitä. Kaikessa herkkyydessään ja luonnollisuudessaan ne henkivät juuri sellaista fiilistä mitä hääkimpulta toivonkin. Tuoksuherneet kuuluvat kimppuvisioihini kuitenkin erityisesti siksi, että niillä on ollut meidän suvun naisten häähistoriassa erityinen rooli: tuoksuherneitä on löytynyt niin mummoni kuin äitinikin hääkimpuista. Ajattelin, että tuota perinnettä olisi kiva jatkaa, etenkin nyt, kun mummoni ei ole enää täällä jakamassa juhlaa kanssamme. 



Tuoksuherne muuten symboloi kodikasta onnea ja hienovaraisia nautintoja. Myös kruununprinsessa Victorian hääkimpusta löytyi tuoksuhernettä. Ehkä Vickankin toivoi tulevaisuudeltaan kodikasta onnea? 

Kuvat 1, 3

Ps. Täällä on tänään paisteltu 130 lihapullaa ja leivottu 70 lusikkaleipää ja kasa tuulihattuja. Eli kihlajaisvalmistelut siis käynnissä! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti